luni, 7 iunie 2010

Detoxifierea psiho-spirituala Partea a III - a

Nadis-urile

In viziunea mea, mai exista un aspect care joaca, uneori, un rol in purificarea psiho-emotionala, iar acesta este sistemul subtil al nadis-urilor. Desi aproape necunoscute in vest – exceptie facand studentii indieni si yoghinii budisti – sistemul de nadis-uri este conectat cu toate chakrele importante ale corpului. Atunci cand sunt activate, ele pot genera tot felul de efecte neobisnuite.

Acum cativa ani, eram in Kathmandu, Nepal, si eram initiat in Powa, o tehnica de meditatie tibetana, care il invata pe practicant sa treaca in mod constient prin procesul mortii si, cumva, sa determine conditiile reincarnarii sale viitoare. Cel care ma initia era un Maestru tibetan Powa, care traise multi ani in sihastrie, in Tibet. El nu vorbea deloc limba engleza, iar eu nu cunosteam decat cateva cuvinte in limba tibetana. Un prieten de-al meu, calugar, imi servea drept translator.

Desi nu intelegeam ce spunea Maestrul Powa, pana cand cuvintele lui imi erau traduse de catre prietenul meu, puteam simti un suvoi intens de energie subtila care se misca inspre mine, pe masura ce Maestrul recita din textele stravechi.

La un moment dat, catre finalul Initierii, am simtit o infuzie clara de lumina alba, pura, care se misca prin toate chakrele mele si prin reteaua de nadis-uri.

Dupa ce Initierea s-a incheiat, prietenul meu mi-a tradus ultimele instructiuni ale Maestrului, care spunea ca aceea fusese o Initiere puternica si ca era posibil sa am o purifcare la nivel fizic.

Am plecat de la locul Initierii si m-am intors in camera de hotel, pentru a face din nou meditatia, ca sa-mi reamintesc etapele. Uitasem ultimele cuvinte ale Maestrului; am facut un dus si m-am bagat in pat. In mijlocul noptii, m-am trezit bolnav de moarte. In locul fluxului luminos, am simtit prin nadis-urile mele o energie lichida, intunecata, maloasa, care iesea prin mine. Imi era greata si aveam o durere de parca imi crapa capul. M-am gandit ca poate contractasem o gripa sau mancasem hrana otravita. Starea proasta a durat cam opt ore, apoi, treptat, s-a domolit. Abia atunci mi-am amintit cuvintele de despartire ale Maestrului.

Aceasta a fost o reactie clasica de purificare psiho-spirituala, sau detoxifiere cauzata de intensitatea luminozitatii care a fost transmisa prin caile mele energetice, de catre Maestrul Powa.

Am avut si alte reactii similare de purificare, in cadrul unor alte intalniri spirituale, asa ca, pentru mine, astfel de incidente au sens.

Atunci cand Maestrul Powa citea textele stravechi, el era, in primul rand, o linie energetica de forta si putere spirituala, pe care o directiona catre mine. Experienta mea subiectiva in cadrul acestui proces a fost o infuzie de lumina in interiorul nadis-urilor. Aveam senzatia ca fierb sub afluxul imens de lumina din interiorul meu.

Cand textul a trecut la instructiuni privind metoda actuala a practicii Powa, lumina din mine s-a transformat intr-o lumina pura, alba – o forma de luminozitate care reprezinta o comoara pentru budistii tibetani. Aparitia acestei lumini pure reprezinta un semn clar (in tezaurul traditiei budismului Tibetan) care atesta faptul ca o anumita persoana a patruns in insasi constiinta pura (bodhicitta) . In prezenta acestei lumini, am intrat intr-o stare de extaz.

In aceasta stare de extaz, nu am inregistrat cu adevarat ultimele cuvinte pe care mi le-a adresat Maestrul si care se refereau la posibilitatea aparitiei unei detoxifieri fizice.

La cateva ore dupa Initiere, cand m-am trezit din somn, nadis-urile mele nu mai erau luminoase. Erau pline de namol, de negativitate neprocesata, de conflictele mele nerezolvate, de obstacole si mizerii. Eram plin pana la refuz cu propriul meu “caca” (rahat).

Ca sa folosesc o metafora care descrie, de obicei, procese similare, apele constiintei mele fusesera tulburate, iar noroiul de la fund fusese involburat si iesise la suprafata.

Cum sa abordam detoxifierea psiho-spirituala

Principiul de baza pe care il aplic, atunci cand am de a face cu detoxifierea psiho-spirituala, este unul pragmatic.

In primul rand, atunci cand acel “caca” este tulburat, cred ca e bine sa punem problemele care apar, in contextul potrivit. Desi senzatiile pot fi greu de suportat, in cele din urma, este bine ca amintirile reprimate, emotiile si/sau toxinele sa fie curatate din sistemul corp/minte.

Un prim aspect este faptul ca punctele de sprijin din zona de confort este diferita de la caz la caz.

In general, cu anumite exceptii, daca reactia la procesul de purificare este provocata printr-un catalizator transformator, atunci ea se va rezolva, in cele din urma, de la sine. Adica, atunci cand reactia se manifesta, ea isi va diminua singura intensitatea. Arta de a gestiona purificarea psiho-spirituala consta in gasirea unei modalitati de a lasa senzatia si experienta sa se manifeste, pur si simplu, fara a incerca sa le schimbam sau sa le facem mai suportabile.

Atunci cand am trait o intensa reactie de purificare, in Kathmandu (ca rezultat al puternicei Initieri Powa), nu am avut nimic altceva de facut decat sa o accept, asa cum se manifesta ea, chiar daca ma simteam ca un rahat. Nu aveam energia necesara pentru a ma da jos din pat, nici chiar pentru a merge sa vizitez Bodinath, inainte de plecarea cu avionul, desi acesta este unul dintre cele mai sacre situri ale budistilor tibetani.

Si este adevarat faptul ca, dupa vreo opt ore de greata intensa si alte patru ore de stare proasta generala, totul s-a rezolvat de la sine.

Daca reusiti sa gasiti o cale de a-i permite reactiei de purificare (detoxifierii) sa-si urmeze cursul, ii veti putea face fata in cel mai eficient mod.

Considerente medicale

In general, atunci cand aveti de a face cu detoxifierea psiho-spirituala, cred ca este important sa separati orice senzatie de discomfort fizic, de ceea ce ar putea fi o problema de sanatate.

De obicei, reactiile de purificare nu implica dureri acute. De aceea, daca apar dureri fizice, este vital sa aflati daca este vorba, sau nu, despre o problema medicala. Daca durerea este intensa si persistenta, va recomand sa faceti un control medical. Este mai bine sa fiti in siguranta, decat sa regretati, dupa cum se spune. Atunci cand cereti asistenta medicala in legatura cu anumite reactii legate de purificarea psiho-spirituale, va sugerez sa fiti discreti.

Daca aveti febra mare (peste 39 de grade), masurata cu termometrul, nu estimata de voi, atunci va trebui sa apelati la un doctor. Spun acest lucru, fiindca, uneori, oamenii se infierbanta foarte tare, atunci cand energia subtila se misca prin nadis-uri. Ei pot chiar sa transpire, din cauza a ceea ce yoghinii numesc febra psihica. Acest gen de febra este un rezultat al reactiei de purificare – dar, in mod uzual, ea nu determina cresterea temperaturii si, foarte rar, temperatura poate creste peste 39 de grade.

Daca aveti stari de greata insotite de dureri la nivelul organelor interne, e posibil sau nu sa aveti probleme de sanatate. Daca simptomele sunt insotite de febra (din nou, masurata cu termometrul) , atunci este foarte posibil sa fie vorba de vreun virus sau vreo infectie. Daca nu aveti febra, e posibil sa fie doar o puternica reactie de purificare. Daca sunt prezente atat starea de voma, cat si febra, apelati, bineinteles, la asistenta medicala.

Rezumat

Atunci cand ne confruntam cu purificarea psiho-spirituala – sau cu o purificare, in general – cred ca unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate in considerare este sa acceptam reactiile ca fiind normale, desi ele sunt cat se poate de neobisnuite.

Atunci cand aveti reactii de purificare, folositi-va simtul practic. Asigurati-va ca nu e vorba de vreo problema de sanatate si gasiti o cale de a accepta experienta asa cum este, pana ce se va rezolva de la sine.

Ori de cate ori sunteti afectati de reactiile puternice ale purificarii, intelegeti ca sistemul vostru corp/minte se lupta pentru a se curata de negativitate. In aceasta privinta, corpul vostru are propria-i intelepciune si inteligenta innascuta. Aveti incredere in ele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire